PLANIFICARE PARTICIPATIVĂ SAU DEMOCRAŢIE LA NIVEL LOCAL
(dezvoltare comunitară) – Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud – Est
 
 
 
Proiectul derulat în perioada ianuarie – august 2002 şi finanţat de Pactul de Stabilitate pentru Europa de Sud – Est prin programul "Cetăţenii: Pilonii unei bune administrări locale în Europa de Sud Est", administrat de Centrul de Studii şi Programe pentru Dezvoltare a fost implementat de programul Asociația CREST al Fundaţiei Hygeia în parteneriat cu Asociaţia Civilă pentru Dezvoltare Comunitară Tăşnad şi Primăria Oraşului Tăşnad.
Scopul proiectului a fost promovarea în rândul funcţionarilor publici şi a comunităţii importanţa implicării cetăţeanului în deciziile publice care vizează direct viaţa oamenilor din oraşul Tăşnad, judeţul Satu Mare.
Prin proiect, printr-un proces participativ, s-a elaborat un plan strategic de dezvoltare al oraşului Tăşnad.
Pentru realizarea planului s-a selectat un grup de planificare format din 25 de reprezentanţi ai tuturor factorilor importanţi din Tăşnad (Primărie, Consiliu Local, şcoală, biserică, intreprinzători şi lideri comunitari).
Acest grup a participat la cinci şedinte de lucru în care pe baza informaţiilor obţinute din comunitate, prin metode sociologice de investigaţie, s-a elaborat planul participativ. Au fost susţinute două cursuri pe temele: participare publică şi planificare participativă, la care au participat 22 de persoane (funcţionari publici, echipa telecentrului şi consilieri locali).